Opšti izbori 2022 – LIVE

31. 08. 2022. 14:54

Tokom trajanja predizborne kampanje za Opšte izbore u BiH timovi Raskrinkavanja i Istinomjera svakodnevno će pratiti i provjeravati istinitost i utemeljenost tvrdnji kandidata/kinja za sve nivoe vlasti koji se biraju na ovim izborima. Istovremeno, pratit ćemo i kako mediji tretiraju kandidate/kinje, evidentirati političke pristrasnosti, provjeravati tačnost medijskih informacija o izbornom procesu, ali i ukazivati na nepravilnosti u vođenju političkih kampanja kandidata/kinja.

 

24.9.2022. Istinomjer: Kandidat za državni Parlament: “Svako se može kandidovati za Predsjedništvo BiH”

U četvrtak, 22.9.2022. godine, održana je predizborna debata kandidata za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, u kojoj je jedan od učesnika, Nenad Grković, ustvrdio da se iz Republike Srpske svako može kandidovati za člana Predsjedništva BiH.

Detaljnije čitajte na Istinomjeru.

23.9.2022. Istinomjer: Analiza tvrdnji iz debate kandidata za člana Predsjedništva BiH

Provjerili smo tačnost brojnih tvrdnji koje su se mogle čuti u jučerašnjoj debati kandidata za člana Predsjedništva BiH – Bakira Izetbegovića, Mirsada Hadžikadića i Denisa Bećirovića.

Detaljnije čitajte na Istinomjeru.

23.9.2022. Istinomjer: Srbija nije u jednoj godini uvećala budžet odbrane za 950 miliona dolara

Iako je dolazilo do određenih povećanja budžeta odbrane u Srbiji, ona nikada nisu bila u iznosu u kojem to tvrdi kandidat za člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Detaljnije čitajte na Istinomjeru.

23.9.2022. Raskrinkavanje: Društvene mreže kao politički alat: Facebook stranica upućuje Cazinjane/ke za koga da (ne)glasaju

Stranica Spotted Cazin je 2020. godine pred Lokalne izbore promijenila ime i svrhu. Od tada se zove Cazin u srcu i objavljuje isključivo politički sadržaj. Od početka predizborne kampanje za Opće izbore 2022. gotovo svakodnevno objavljuje predizborne plakate kandidata/kinja iz USK, objašnjavajući zašto za njih (ne)treba glasati.

Detaljnije čitajte na Raskrinkavanju.

23.9.2022. Raskrinkavanje: Izmišljene izjave: Kandidat SDA nije obećao zabranu kritike Bakira Izetbegovića

Brojni mediji u Bosni i Hercegovini netačno su izvijestili da je Faruk Hodžić, kandidat SDA za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine, rekao da će poslije izbora biti zabranjeno da se negativno piše i govori o predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću.

Detaljnije čitajte na Raskrinkavanju.

22.9.2022. Raskrinkavanje: Kandidati Bećirović i Hodžić dali intervju za anonimni PressMedia

Dva kandidata na Opštim izborima 2022. godine, od kojih je jedan kandidat za člana Predsjedništva BiH, dali su intervjue za anonimni portal.

Detaljnije čitajte na Raskrinkavanju.

22.9.2022. Raskrinkavanje: Željko Komšić nije “nazvao Srbe nacistima i fašistima”

Izvještavajući o predizbornom govoru Željka Komšića, kandidata za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nekoliko portala objavilo je izmišljene navode da je u obraćanju Srbe nazvao nacistima i fašistima.

Detaljnije čitajte na Raskrinkavanju.

22.9.2022. Istinomjer: I Čavara se pridružio onima koji tvrde da je CIK BiH “nezakonito dopunjen”

U intervjuu za Večernji list BiH objavljenom 21.9.2022. godine predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i kandidat za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (PD PSBiH) Marinko Čavara dotakao se i teme izbora članova Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH).

Detaljnije čitajte na Istinomjeru.

22.9.2022. Istinomjer: Mira Pekić i stare neistine

Zastupnica u državnom Parlamentu i kandidatkinja za ovo zakonodavno tijelo na Opštim izborima 2022. Mira Pekić iznijela je dvije netačne tvrdnje koje su se u bh. javnosti do sada mogle čuti u više navrata.

Detaljnije čitajte na Istinomjeru.

22.9.2022. Istinomjer: Bećirović najavio učešće, pa odustao od debate

Uprkos saznanju da se Bakir Izetbegović neće pojaviti u TV sučeljavanju N1 televizije, Denis Bećirović najavio je učešće u debati s Mirsadom Hadžikadićem, ali je emisiju napustio već na samom početku.

Detaljnije čitajte na Istinomjeru.

21.9.2022. Istinomjer: Brčko distrikt BiH nije ni kondominijum ni treći entitet

Gostujući 20.9.2022. godine u emisiji “Dan uživo” N1 televizije, kandidat za Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH na Opštim izborima 2022. godine i predsjednik Hrvatske seljačke stranke Bosne i Hercegovine (HSS BiH) Mario Karamatić iznio je nekoliko netačnih tvrdnji na temu uređenja Bosne i Hercegovine.

Detaljnije čitajte na Istinomjeru.

21.9.2022. Istinomjer: Neistinito o vlastitim neistinama

Aktuelna predsjednica Republike Srpske i kandidatkinja SNSD-a za članicu Predsjedništva iz reda srpskog naroda Željka Cvijanović (SNSD) prisustvovala je nedavno stranačkom skupu u Bijeljini te je tom prilikom iznijela neistinitu tvrdnju.

Detalje čitajte na Istinomjeru.

21.9.2022. Raskrinkavanje: Faktor o utrci za Predsjedništvo BiH: Bećiroviću kritika, a Izetbegoviću odbrana od kritike

Portal Faktor je u periodu do početka izborne kampanje objavio mnoštvo kritičkih članaka čija su tema bili kandidati za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda. Od 48 članka o Bećiroviću 33 su negativna. Od 65 članaka o Izetbegoviću svega su dva negativna.

Detalje čitajte na Raskrinkavanju.

20.9.2022. Istinomjer i Raskrinkavanje: Ambasada SAD-a ocijenila tvrdnje o uplati miliona Jeleni Trivić kao “jeftini politički trik”

Brojni mediji u Bosni i Hercegovini objavili su dokument koji navodno dokazuje da kampanju Jelene Trivić finansiraju Sjedinjene Američke Države s 19,5 miliona KM. Dokument koji su kao stvarni predstavili/e i brojni/e visokorangirani/e zvaničnici/e i analitičari/ke ipak je falsifikat, utvrdili su Raskrinkavanje i Istinomjer.

Detalje čitajte na Istinomjeru i Raskrinkavanju.

19.9.2022. Istinomjer: Kandidat za državni Parlament tvrdi da se Jevrej može kandidovati za Predsjedništvo BiH

Milan Novitović (Ujedinjena Srpska) bio je jedan od učesnika predizborne debate kandidata za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH), održane 14.9.2022. godine na BHRT-u. Tom prilikom Novitović je ustvrdio da se Jevreji mogu kandidovati za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

Detalje čitajte na Istinomjeru.

19.9.2022. Istinomjer: Odluka o referendumu za nezavisnost BiH bila je u skladu s tada važećim ustavom

Gostujući na Radio-televiziji Republike Srpske u emisiji “Svjedočenje” 18.9.2022. godine, predsjednik SNSD-a, aktuelni član Predsjedništva BiH i kandidat za predsjednika Republike Srpske na Opštim izborima 2022. godine Milorad Dodik govorio je i o referendumu o utvrđivanju statusa Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine, održanog 29.2. i 1.3.1992. Godine.

Detaljnije čitajte na Istinomjeru.

15.9.2022. Istinomjer: Bećirović nije jedini kandidat za Predsjedništvo BiH koji je građanima/kama ponudio plan

Nakon što je kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Denis Bećirović ustvrdio da je jedini kandidat za tu funkciju koji je građanima/kama ponudio plan, Istinomjer podsjeća da i kandidat DF-a za člana Predsjedništva BiH Željko Komšić ima svoj zvanični izborni plan i program, koji je predstavljen i dostupan javnosti.

Detaljnije čitajte na Istinomjeru.

15.9.2022. Istinomjer: Prosječna plata u KS viša je od 1.250 KM

Predsjednik Kluba SDA u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) i nosilac liste ove stranke za istu skupštinu na predstojećim Općim izborima u BiH Mahir Dević u sklopu predizbornih aktivnosti proteklih dana govorio je i o prosječnoj plati u KS.

Detalje čitajte na Istinomjeru.

14.9.2022. Istinomjer: Bosna i Hercegovina nije “državna zajednica”

Povodom obilježavanja godišnjice oslobođenja Jajca, kandidatkinja HDZ-a za članicu Predsjedništva BiH Borjana Krišto ustvrdila je da je Bosna i Hercegovina “državna zajednica konstitutivnih naroda”.

Detalje čitajte na Istinomjeru.

14.9.2022. Istinomjer: Odnosi BiH i NATO-a nisu u nadležnosti predsjednika Republike Srpske

S obzirom na to da to nije u domenu njegovih nadležnosti, Istinomjer je obećanje predsjednika stranke Naša priča Republika Srpska i kandidata za predsjednika RS na Opštim izborima 2022. godine Zorana Kalinića da će insistirati na suspendovanju NATO programa “Partnerstvo za mir” ocijenio neutemeljenim.

Detalje čitajte na Istinomjeru.

13.9.2022. Istinomjer: Nisu sve članice HNS-a podržale kandidaturu Borjane Krišto

Tokom boravka u Bihaću 10.9.2022. godine, članica HDZ-a BiH i kandidatkinja tog političkog subjekta za članicu Predsjedništva Bosne i Hercegovine na Opštim izborima 2022. godine Borjana Krišto između ostalog je ustvrdila da su sve stranke članice Hrvatskog narodnog sabora (HNS) podržale njenu kandidaturu.

Detalje čitajte na Istinomjeru.

13.9.2022. Istinomjer: Budžet FBiH nije tri puta veći od budžeta RS

U nizu predizbornih skupova, Stranka demokratske akcije (SDA) 9. septembra 2022. godine održala je tribinu u Sarajevu. Nakon predstavljanja kandidata/kinja za sve nivoe vlasti, prisutnima se obratio i predsjednik stranke Bakir Izetbegović, govoreći, između ostalog, o ekonomskim indikatorima stanja u bh. entitetima.

Detalje čitajte na Istinomjeru.

12.9.2022. Istinomjer: Debate RTRS-a: SNSD i DNS neistinama nadoknadili neprisustvo SDS-a i PDP-a

Radio-televizija Republike Srpske (RTRS) organizovala je 8. i 9. septembra 2022. godine izbornu debatu između kandidata/kinja za predsjednika/cu Republike Srpske, odnosno za člana/icu Predsjedništva BiH. Iako su se u TV duelu, od ukupno šest pozvanih kandidata/kinja, pojavili/e samo predstavnici/ce SNSD-a i DNS-a, nijedan/na od prisutnih govornika/ca obraćanje nije završio/la bez neistinitih tvrdnji.

Detalje čitajte na Istinomjeru.

12.9.2022. Istinomjer: Broj mladih koji glasa na izborima kreće se oko 50%

U predizbornoj debati na N1 televiziji 9. septembra 2022. godine govorilo se o demografiji, natalitetu i politikama za mlade. U ovoj debati učestvovali/e su kandidatkinja za Narodnu skupštinu Republike Srpske (NSRS) Olivera Đeorđić-Nedić iz PDP-a i kandidati/kinje za Parlament FBiH – Jasna Duraković iz SDP-a BiH i Enver Bijedić, predsjednik stranke Socijaldemokrati BiH. Enver Bijedić je iznio neistinitu tvrdnju vezano za procenat izlaska mladih ljudi na izbore.

Detalje čitajte na Istinomjeru.

9.9.2022. Istinomjer: Jedna debata, pet neistina Milana Novitovića

U predizbornoj debati održanoj 6.9.2022. godine na televiziji N1 gostovali su kandidati za Predstavnički dom Parlamentarne Skupštine BiH ( PD PSBiH) iz entiteta Republika Srpska (RS). Kao i kandidat opozicije Darko Babalj, kandidat vladajuće koalicije iz Ujedinjene Srpske (US) Milan Novitović iznio je niz neistina.

Detalje čitajte na Istinomjeru.

8.9.2022. Istinomjer: Neistinite tvrdnje Darka Babalja o učešću u vlasti i nadležnostima Bosne i Hercegovine

U predizbornoj debati održanoj 6.9.2022. godine na kanalu N1 gostovali su kandidati za Predstavnički dom Parlamentarne Skupštine BiH iz Republike Srpske. Tokom debate, kandidat opozicionog SDS-a Darko Babalj iznio je niz neistina.

Detalje čitajte na Istinomjeru.

8.9.2022. Raskrinkavanje: Fotošopirani plakat Šemsudina Dedića shvaćen kao pravi na društvenim mrežama

Fotošopirana verzija predizbornog plakata kandidata Šemsudina Dedića postala je viralna na društvenim mrežama u manje od 48 sati od početka predizborne kampanje. Uprkos činjenici da je Dedić federalni ministar koji je relativno često prisutan u medijima, veliki broj Facebook korisnika/ca mislilo je da je riječ o autentičnom predizbornom materijalu.

Detalje čitajte na Raskrinkavanju.

7.9.2022: Rasrkinkavanje: Rasvjetljavanje: Intervju kao sredstvo političke propagande

Intervju kao novinarski žanr u ranijim predizbornim kampanjama često je bio točak političke mašinerije čiji je cilj da afirmiše političke subjekte, izbjegavajući pritom predizborna pravila i standarde profesije. Isto će se vjerovatno dešavati i tokom budućih izbornih godina. Stoga, Raskirnkavanje u ovom tekstu ukazuje na pojavu u kojoj mediji i anonimni portali koji se lažno predstavljaju kao mediji zloupotrebljavaju intervju kao novinarsku formu kako bi svojim sagovornicima/ama ponudili govornicu i priliku za promociju.

Više čitajte na Raskrinkavanju.

7.9.2022. Istinomjer: Neistinite Nikšićeve tvrdnje o izbornim programima i multietničnosti stranaka

Tokom gostovanja na N1 televiziji 6. septembra 2022. godine poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić govorio je o predizbornim aktivnostima stranke koju predvodi, njenom izbornom programu i multietničkom sastavu iznoseći nekoliko neistina.

Detalje čitajte na Istinomjeru.

7.9.2022. Istinomjer: Federacija BiH nema pozitivan trgovinski bilans s Njemačkom i Hrvatskom

Stranka demokratske akcije (SDA) otvorila je predizbornu kampanju za Opšte izbore skupom u Živinicama 2. septembra 2022. godine. Prisutnima se obratio i predsjednik stranke Bakir Izetbegović koji je, između ostalog, govorio o rezultatima koje je aktuelna Vlada Federacije BiH ostvarila i o robnoj razmjeni s inostranstvom za vrijeme mandata vlade premijera Fadila Novalića.

Detalje čitajte na Istinomjeru.

7.9.2022. Istinomjer: Kome ide glas kada se glasa za aktuelne načelnike na Opštim izborima?

Od 146 načelnika i gradonačelnika koji su nakon Lokalnih izbora 2020. godine osvojili četverogodišnje mandate u svojim lokalnim zajednicama, njih 30 nalazi se na listama za sve nivoe zakonodavne vlasti na Opštim izborima 2022. godine.

Detalje čitajte na Istinomjeru.

6.9.2022. Raskrinkavanje: Recikliranje “satire”: Maca Diskrecija nije se kandidovala ni na izborima ove godine

Na društvenim mrežama od 2016. godine dijeli se fotošopirana fotografija “predizbornog plakata” bh. starlete Senade Nurkić. Mnogobrojni/e korisnici/c došli/e su na zaključak da se Nurkić kandidovala na predstojećim izborima.

Detalje čitajte na Raskrinkavanju.


6.9.2022. Istinomjer: HDZ BiH u Travniku ima više od “jednog ili dva vijećnika”

Na predizbornom skupu Naroda i Pravde (NiP), održanom u sarajevskom Domu mladih, lider ove partije Elmedin Konaković u svom se obraćanju osvrnuo i na koalicije koje je Stranka demokratske akcije (SDA) uspostavljala s Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ BiH) u općinskim vijećima u Srednjobosanskom kantonu (SBK) nakon Lokalnih izbora 2020. godine.

Ipak, tvrdnja koja se odnosila na broj vijećnika HDZ-a u Općinskom vijeću (OV) Travnik nije istinita.

Detalje čitajte na Istinomjeru.

5.9.2022. Istinomjer: Konkurs za direktora IRPO-a bio je raspisan

Tokom predizborne debate u emisiji “Novi dan” u programu N1 televizije zastupnica u Skupštini KS Jasmina Biščević-Tokić izjavila je da je rukovodstvo Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja imenovano bez javnog poziva.

Detalje čitajte na Istinomjeru.

2.9.2022. Istinomjer: Sadašnji članovi DNS-a su također bili dio vlasti

Kandidat za člana Predsjedništva BiH i predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Nenad Nešić govorio je za N1 televiziju o ambicijama na nadolazećim Općim izborima, kao i kapacitetu i kadru stranke koju predvodi. U kontekstu ranijih koaliranja DNS-a sa strankama na vlasti, Nešić je ustvrdio da niko iz trenutnog sastava ove stranke nije imao funkciju u organima vlasti, što nije istina.

Detalje čitajte na Istinomjeru.

31.8.2022. Istinomjer: Prva mjesta na kompenzacijskim listama kao jamac za osvajanje mandata čelnih ljudi stranaka

Nakon što je Centralna izborna komisija BiH objavila ovjerene kandidatske liste za redovne i kompenzacijske mandate za Opšte izbore 2022. godine, Istinomjer je, kao i uoči prošlih opštih izbora, izvršio uvid u broj nosilaca redovnih lista za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PD PSBiH), a koji su istovremeno i prvi na kompenzacijskim listama.

Detalje čitajte na Istinomjeru.

25.8.2022. Raskrinkavanje: Komšić nije u govoru nazvao poginule pripadnike Armije BiH šehidima

Izvještavajući o govoru koji je održao član Predsjedništva BiH Željko Komšić u Bužimu, nekoliko portala je netačno navelo da je izjavio da voli pričati o ratu i da je poginule pripadnike Armije BiH nazvao šehidima.

Detalje čitajte na Raskrinkavanju.

24.8.2022. Raskrinkavanje: Sanja Vulić nije popularnija na Googleu od Jelene Trivić

Na nekoliko portala je na osnovu podataka Google Trends alata objavljena tvrdnja da je Sanja Vulić iz SNSD-a popularnija na Googleu od Jelene Trivić iz PDP-a. Iz prikazanih podataka iz članka takav se zaključak ipak ne može izvući.

Detalje čitajte na Raskrinkavanju.

24.8.2022. Istinomjer: U RS osam dominantnih stranaka za državni nivo postavilo samo muškarce za nositelje lista

Kao i uoči Opštih izbora 2018. godine, Istinomjer je i ovoga puta, nakon što je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila kandidatske liste političkih subjekata za Opšte izbore 2022. godine, u svjetlu učešća i uticaja žena u politici u našoj zemlji, izvršio uvid u broj nositeljica lista na državnom i entitetskim nivoima.

Detalje čitajte na Istinomjeru.